Online-pelaaminen on kehittynyt valtavasti viime vuosikymmenien aikana. Erityisesti pelialalla teknologian kehittyminen on näkynyt hurjina harppauksina. Vielä vuosikymmen sitten pelasimme konsolipelejä, kuten PlayStation 2:sta. Nykyisin voimme pelata jo virtuaalimaailmassa. Tässä artikkelissa kerromme pelialan merkittävimmistä muutoksista näinä menneinä vuosikymmeninä.
Jaetun näytön hidas kuolema
Ystävien tapaaminen pelaamisen merkeissä oli aiemmin hyvä tapa viettää perjantai-iltaa, mutta online-pelaamisen lisääntyneen suosion vuoksi tämä on entistä vaikeampaa. Vaikka jaetulla näytöllä pelaaminen ei ole koskaan ollut ihanteellinen tapa pelata pelejä, se synnyttää sosiaalisen ilmapiirin, jota ei vain voida luoda kuulokkeiden ja internet-yhteyden kautta.
Äskettäin Halo 5: Guardians -kehittäjät paljastivat, että he olivat poistaneet jaetun näytön pelistä. Koska jaettu näyttö on ollut osa Halo-sarjaa sen perustamisesta lähtien, tämä näyttää olevan viimeisin osoitus siitä, että jaettu näyttö on poistumassa peleistä lopullisesti.
Ilmaiset Free to Play -pelit
Kun markkinoille on tullut yhä useampia pelejä, kuluttajat ovat nykyisin yhä varovaisempia käyttämään kovalla työllään ansaittua rahaa muihin paitsi parhaimpiin peleihin. Tämä johti Free to Play -malliin, jossa valmistajat poistivat pelien hintaesteen vetääkseen pelaajia sisään siinä toivossa, että he käyttäisivät rahaa muihin asioihin. Vaikka Free to Play -peleissä ei ole mitään luonnostaan väärin (ne voivat tosiasiassa olla erittäin hyödyllisiä kuluttajille, kun ne tehdään oikein), kustantajat ovat valitettavasti antaneet koko hommalle salaperäisen leiman, joka on nykyisin suorastaan häpeällinen rahanottojärjestelmä.
Suositut pelit, kuten Candy Crush, vaativat aktiivisesti maksua sen jälkeen, kun pelaajat ovat saavuttaneet tietyn pisteen. Free to Play -mallin väärinkäyttö on todiste siitä, että peliteollisuuden on edelleen löydettävä parempi yleinen hinnoitteluratkaisu eteenpäin mentäessä. Jos sinua kiinnostaa ilmainen pelaaminen, lue lisää.
Digitaaliset myymälät
Aikaisemmin fyysisen kopion etsiminen paikalliselta jälleenmyyjältä oli ainoa vaihtoehto, jos halusi ostaa pelin. Kun internetin latausnopeudet kasvoivat, pelien lataamisesta tuli tulevaisuuden aalto. Digitaalisista myymälöistä, kuten Valven Steam, tuli ensisijainen tapa ostaa PC-pelejä. Nyt on mahdollista ostaa jokainen uusi pelin julkaisupäivänä.
Pelimedia
Kymmenen vuotta sitten pystyit kävelemään paikalliseen lehtikioskiin ja valitsemaan haluamasi monista esillä olevista peleistä. Nykyään painotuotteet ovat kuolemassa, ja suurin osa pelijulkaisuista ovat joko siirtyneet verkkojulkaisuihin tai poistuneet kokonaan markkinoilta. Kun johtavat pelimediat, kuten IGN ja Gamespot, keskittyivät aiemmin uutisiin ja katsauksiin, nyt niistä on tullut multimediabrändejä, jotka toimittavat erilaisia teksti-, ääni- ja videosisältöjä, jotka on rakennettu pelien ja muun viihteen ympärille. Vaikka ei näytä todennäköiseltä, että pelimediat poistuvat kokonaan pian, älä ihmettele, jos muutos tapahtuu seuraavan 10 vuoden aikana.
Parempi tarinankerronta
Pelit, jotka ovat isojen tiimien luomia ja joiden takana on suuri budjetti, ovat viime vuosina alkaneet muistuttaa elokuvia uusien pelilaitteiden tarjoamien jatkuvasti parantuneiden grafiikoiden ansiosta. Vaikka jotkut kriitikot ovatkin keskustelleet siitä, että peleistä tulee liian elokuvamaisia, koska pelien ja elokuvien välisen rajan hämärtyminen voi häivyttää pelejä taiteellisena muotona, jos niitä tehdään väärin, elokuvallisilla ominaisuuksilla varustettujen pelien yhdistäminen on suurelta osin parantanut tarinankerrontaa yleisesti keskipitkällä aikavälillä. Pelit tulevat lähentymään yhä enemmän elokuvarealismia seuraavan vuosikymmenen aikana.
Mobiilipelaaminen
Melkein kaikki omistavat nyt älypuhelimen, mikä on ehdottomasti ennuste, jota olisi ollut vaikea tehdä vuosikymmen sitten. Tilastokeskuksen mukaan kolmella neljästä 16–89 -vuotiaasta on omassa käytössään kosketusnäytöllä ja 3G- tai 4G-nettiyhteydellä varustettu puhelin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että jokaisella on taskussa hienostunut kannettava pelilaite ja tämä on muuttanut dramaattisesti mobiilipelimarkkinoita.
Kehitys on ollut huima. Nintendo oli aiemmin ainoa brändi mobiilipelaamisessa ja kaikki muistavat heidät Gameboy-brändinsä ansiosta. Mobiilipelaaminen on nykyisin kaikissa puhelimissa ja täällä pysyäkseen.